اینتل دک نوآوری در صنعت ساختمان
«منصور علی آبادی فراهانی» روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: مراحل این دانش فنی نخستین بار در جهان به دست آمده و در سال 94 علاوه بر درج در اداره ثبت اختراعات كشور، ثبت بین المللی نیز شده است و تاییدیه فنی از مركز تحقیقات ساختمان و مسكن دارد.
وی بیان كرد: ایده ساخت نمونه اولیه و آزمایش های مرتبط با آن با حمایت مركز رشد و پارك علم و فناوری استان مركزی توسط شركت طرح و ساخت پایدار بن كیانمهر و به دست متخصصان داخلی انجام شده است.
عضو پارك علم و فناوری استان مركزی ادامه داد: فناوری ساختمان در زمینه پوشش سقف در طول 40 سال اخیر پیشرفت قابل توجهی نداشته و بیشتر فناوری مورد استفاده غربی است.
علی آبادی فراهانی اظهار داشت: در سال های اخیر افزایش رقابت و انگیزه پیشرفت بسیاری از كشورها را بر آن داشته كه فعالیت ها و توانمندی های خود را در صنایع زیربنایی و صنعت ساختمان متمركز كنند كه از فعالیت های چشمگیر در این صنعت، نوآوری در زمینه سیستم های پوشش سقف بوده است.
وی یادآور شد: نبود دانش فنی پوشش سقف و تقلید ناآگاهانه از نمونه های غربی در صنعت ساختمان كشور در سال های قبل باعث بروز مشكلات فنی و اجرایی قابل توجهی در كشور شده بود.
این پژوهشگر افزود: واحد تحقیق و توسعه اینتل دك با تكیه بر سال ها تجربه در زمینه محاسبات و اجرای انواع سازه هاو آشنایی با مسایل و مشكلات كارگاه ها و شناخت مزایا و معایب هر یك از سیستم ها و انجام مطالعات، تحقیقات و آزمایش های مكرر، ایده ای نو و كارآمد را به صنعت ساختمان ارایه كرده است.
علی آبادی فراهانی بیان كرد: اینتل دك، روشی نوین در اجرای دال های مشبك دوطرفه محسوب می شود كه زمینه اصلی ابداع آن، اجرای تیرچه های متعامد با مقطع آی شكل نامتقارن و به صورت مسطح است.
وی گفت: اینتل دك با دارا بودن حداقل وزن سازه ای پاسخ مناسبی در برابر بارهای وارده دارد كه این امر در كنار سایر مزایا، اینتل دك را به یكی از اقتصادی ترین سقف های جهان تبدیل كرده است.
عضو پارك علم و فناوری استان مركزی ادامه داد: این نوآوری در سه سال اخیر در نقاط مختلف كشور اجرا شده است و استقبال طراحان، كارفرمایان و دست اندركاران صنعت ساختمان از آن مطلوب بوده كه بیانگر چشم انداز خوبی برای فراگیری این سیستم در كشور است و در صورت حمایت جدی مسئولان و تولید صنعتی می توان صادرات خوبی در این بخش شاهد بود.
علی آبادی فراهانی بیان كرد: اجرای دال های بتن آرمه دارای تاریخ طولانی بیش از 70 ساله است اما، اجرای دال های مجوف مدولار در سال های اخیر در دنیا مورد توجه جدی تر قرار گرفته است.
وی گفت: دانش فنی حاضر در این طرح جدید است و در چهار سال اخیر توسعه یافته است.
این پژوهشگر اضافه كرد: رقبای این دانش فنی در بازار بیشتر فناوری غربی از جمله سیستم یوبوت و كوبیاكس، تیرچه بلوك و سیستم های سنتی كه محدودیت دهانه و آیین نامه دارند، تشكیل می دهد.
عضو پارك علم و فناوری استان مركزی افزود: اجرای سقف های اینتل تك نیاز به نیروی متخصص و كارگر آموزش دیده ندارد و با یك گروه از كارگران معمولی قابل اجرا است و مهمترین مزیت های رقابتی این روش استفاده از مصالح بومی، كاهش قابل توجه وزن ساختمان و در نتیجه كاهش هزینه اجرا، و اجرای آسان آن است.
علی آبادی فراهانی گفت: این دانش فنی نخستین بار در دنیا اجرا می شود و دستگاه صنعتی خاصی كه بتواند این محصول را تولید كند وجود ندارد و اقدام های لازم برای طراحی این دستگاه نیز صورت گرفته كه نیاز به سرمایه گذاری كلان دارد.
وی اظهار داشت: با افزایش ظرفیت تولید و فروش محصول در زمینه طراحی سقف نیاز به افراد متخصص با گرایش مهندسی عمران و معماری نیاز است و در قسمت تولید نیز نیازمند به كارگیری مهندسان مكانیك عمران و صنایع و نیروی انسانی ماهر است.
این پژوهشگر تاكید كرد: افزایش قیمت مواد اولیه به ویژه پلی استایرین و سیمان یكی از تهدیدهای جدی بر سر راه این دانش فنی است.
علی آبادی فراهانی گفت: استفاده از این سیستم مشكلات اجرایی در سقف ها با دهانه های متوسط و بلند را به طول كامل رفع می كند و بازار هدف آن در مرحله اول داخل كشور است اما با توجه به نوآوری آن در صنعت ساختمان دنیا می تواند بازار هدف خارجی نیز داشته باشد كه یك نمونه خارجی آن در كشور عراق اجرا شده است.
وی اظهار داشت: با توجه به گسترده بودن بازار مسكن در كشور و اقتصادی بودن طرح، بخش خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی می توانند از آن استفاده كند.
عضو پارك علم و فناوری استان مركزی تصریح كرد: این طرح تاكنون مورد حمایت های مالی قرار نگرفته و بیشترین حمایت های غیرمالی از این طرح از سوی كمیته كنترل مضاعف سازمان نظام مهندسی، هیات مدیره و ریاست سازمان نظام مهندسی، كمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی، مدیریت واحد مهندسی و آزمایشگاهی، حراست و واحد سازه مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی و پارك علم و فناوری استان مركزی بوده است.
شمار شركت های دانش بنیان استان مركزی در دولت تدبیر و امید از سه به 76 شركت رسیده است كه این مهم گامی عملی در بهبود مناسبات اقتصادی و تقویت دانشگاه و تولید استان محسوب می شود.